Ракията: кралицата на напитките на Балканите

Бутикови ракии с шафран и с трюфели са сред нетрадиционните напитки, родени в локдауна, за да доставят истинска наслада на консумиращите ги.

Шафрантийка – мускатова ракия с шафран, стара шафрантийка –мускатова ракия със шафран, която е лежала три години в ползвана бъчва и Трюфелинка, която е ракия с бял трюфел и кардамон. Такива ракии предлага Станимир Радичев – шеф готвач от Велико Търново, познат и с иновативните си идеи да смесва млечни продукти с екзотични подправки като сирене с шафран.

„Аз имам около 30 – 40 продукта с трюфели, с шафран, с люти чушки. Ползвам такива скъпи и екзотични подправки и покрай тях отдавна исках да направя и ракия. Като стана първото затваряне и като седяхме в офиса да се чудим накъде ще продължаваме, бъркахме и правихме проби, и те излязоха и така ги направих”, разказа с усмивка Станимир Радичев. Той смята, че има интерес към тях. „Те са различни, бутилкови, скъпи, те са малки серии, всяка бутилка е с номер и има по една реколта за година, като свърши – догодина”, каза той.

Вижте предложенията на шеф Радичев тук

Източник: bgnes.bg