Фотограф: Асен Тонев
Кабуки Сакура<br/>
Кабуки Сакура
Фотограф: асен т
Wasabi Garden<br/>
Wasabi Garden
Фотограф: Асен Тонев
САСА<br/>
САСА
Фотограф: Асен Тонев
Станимир Рачев, главен готвач в &bdquo;Рачев хотел Болярски&ldquo;<br/>
Станимир Рачев, главен готвач в „Рачев хотел Болярски“
Фотограф: Асен Тонев
Hamachi<br/>
Hamachi
Фотограф: Асен Тонев

 

...

"Рачев хотел Болярски" – Велико Търново

Ресторантът на "Рачев хотел Болярски" съвсем не е японски, а по-скоро класически, предлагащ добри образци на българска и европейска кухня. Заедно с това тук могат да изненадат гостите си с различни видове суши, при това приготвени не само с риба и зеленчуци, но дори и с крокодилско месо.

"Да представяш и предлагаш японска кухня в България не е толкова лесно и, бих казал, не е и евтино. Трудностите са не една, те са свързани както с научаването на персонала на дадената специфика, така и с доставки на пресни рибни продукти и не на последно място с предразполагането на клиентите да опитат нещо японско толкова далеч от Страната на изгряващото слънце, та даже и от София", разказва главният готвач на "Рачев хотел Болярски" Станимир Радичев.

"Ние тук, във Велико Търново, предлагаме на своите клиенти такива глезотийки, но само на предварително организирани мероприятия или по предварително направено меню от индивидуални клиенти", уточнява той. "И така, за да обясня защо само така предлагаме японската кухня тук, преливаме в следващия въпрос – за доставката", продължава Станимир, когото питаме за особеностите на японската кухня, за трудностите, свързани с доставките, приготвянето, подготовката на персонала и всички неочаквани моменти, съпътстващи начинанието. Пресните морски продукти се купуват от софийска фирма, специализирана в доставките на продукти за японски ресторанти и суши барове. "Много малко са фирмите в България, които предлагат пресни рибни продукти за японска кухня. Големите ресторанти в София се ориентират веднага, когато се появи прясна риба, и я изкупуват, което създава допълнителни трудности с доставянето."

Да научиш персонала да приготвя такъв тип храна означава да ги обучаваш индивидуално, защото всеки възприема различно, някои даже се отказват да учат – "не било за тях", продължава разказа си Станимир. Според него единици са тези, които попиват веднага, и с тях е лесно и дори много забавно. "При нас идват различни хора и тези, които искат да опитват различни неща, опитват всичко, което им се предложи, защото знаят, че няма да бъдат подведени. Когато им представям нещо различно, то е на части – първо е доста преработено и близо до българския вкус и така малко по малко ги въвеждам в различните кухни и вкусове, казва главният готвач на "Рачев хотел Болярски" в заключение.