...

 

"Болярски"

Точно такъв е случаят с ресторанта на новопостроения комплекс "Болярски"* – откъм централната улица на града фасадата на сградата има само четири етажа, но в задната си част се спуска цели 14 етажа надолу до красивата крайречна улица "Гурко".

Интериорът на ресторанта може да се определи като изискан, дори с лека доза маниерност в дизайна, и една от най-привлекателните му страни е прекрасната панорама към реката и паметника на Асеновци.

И докато човек преглъща още първия шок, идва вторият – менюто. Авторско, съставено от главния готвач Станимир Радичев – всеотдаен ентусиаст по отношение на професията си. Той предлага екзотични меса (например котлет от опашка на крокодил, 62 лв., или филе от алигатор, 52 лв.), и е съставил отделно вегетарианско меню. Средната цена за вечеря е около 25 лв. на човек за 4-степенно меню (без алкохола). Отделно ресторантът предлага обедно меню, което се обновява всеки ден.

Листата с вината е обширна, като преобладават българските бели и червени вина – чуждестранната селекция е от дузина предимно червени вина от Италия, Испания, Чили и Франция. Тук има и една много приятна изненада – главният готвач е изготвил специален набор от ястия към всяко вино от листата на ресторанта – така че смело можете да започнете поръчката с виното, като сте сигурни, че храната ще е в хармония с питието.

"Хаджи Николи"

Това е съвсем нов ресторант, който не крие големите си амбиции да стане гурме забележителност на старата българска столица. Разположен на калдъръмената улица на самата Самоводска чаршия, "Хаджи Николи" се помещава в наистина уникална сграда - на пръв поглед човек веднага ще си помисли, че е бивш манастир, но това не е така. Този архитектурен шедьовър на българското Възраждане е построен през 1858 г. и е бил хан за пътуващи търговци. Собственикът е хаджи Николи – прочут търновски търговец и активен борец за независимост на българската православна църква. Проектът и строежът са на майстор Колю Фичето, което обяснява ефирния и неподражаем външен вид, чийто колонади съвсем наподобяват венециански палат.

Вътрешният дизайн на ресторанта отговаря на сдържания блясък и симетрия на фасадата - поръчкови кожени мебели, маси и шкафове в унисон с духа на Възраждането. Обслужването е бързо и ненатрапчиво, а менюто представлява умерен баланс на българска национална и средиземноморска кухня.

За да реши проблема с големите амплитуди във вкусовете на клиентите, същевременно запазвайки статута си на място за гастрономи, ресторантът има две гурме зали - малки, с общо 25 места, и отделени от основната част на ресторанта. Там се предлага малко, изискано меню, съпроводено от прецизна листа с вина (за разработката е поканен като консултант Жоро Иванов, шеф-готвач на "Гранд Хотел София"). И най-добрата новина: цените в гурме менюто би трябвало да накарат собствениците на куп безсмислено претенциозни и безсрамно надценени софийски ресторанти да се изчервят.

В "Хаджи Николи" предястие като патешки дроб със смокини в портвайн се сервира срещу 28 български лева, лангустини върху канапе от целина и тиквички в морски сос е 16 лв., а основното телешко филе "Росини" в сос от трюфели с пюре от грах, задушени аспержи и моркови, струва 30 лв.

Листата с вината включва всички топ постижения на българското винарство и е подредена по все още много рядък, а изключително удобен за клиентите начин: според характера на виното. От "червени вина с ефирна концентрация и плодов аромат" до "комплексни червени вина с изразена мощ".

22 са колекционните вина в листата, а сред тях се открояват вещо подбрани импортни вина като чилийското Каса Лапостол Кло Апалта (96 т. Wine Spectator, награда за вино №1 на 2008 г.). Като добавим, че всички чаши в заведението са Riedel, просто става ясно, че по въпроса е мислено и работено много.

Препоръки могат да се отправят единствено към фоновата музика в заведението, която за момента е тих амбианс, поп и рок, но може да се помисли върху по-прецизен подбор на плейлиста.

 

...

 

източник http://www.bacchus.bg